193 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Brand van het stadhuis te Delft op 4 maart 1618
: 105325
Gezicht op het koor en de toren van de Nieuwe Kerk met het Stadhuis te Delft
: 102221
Stadhuis van Delft gezien vanaf de Markt
: 145770
Stadhuis in Delft met de zijgevel van de Nieuwe Kerk
: 105526
Gezicht op Delft vanuit een fantasie loggia
: 103402
Delft, gezien vanuit het westen
: 103441
Gezicht op Delft vanuit het noordwesten langs de Vliet
: 103504
: 150213
Delft II. De stad Delft. Cultuur en maatschappij van 1572-1667
: E239
Kaart Figuratief: negen afbeeldingen van gebouwen in Delft
: 105421

Stadhuis Delft

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Stadhuis delft definitief.jpg

Het Delftse stadhuis

De eerste bouw van het stadhuis dateert van 1200. In 1400 werd het herbouwd. Het gebouw overleefde de grote stadsbrand van 1536, maar op 4 maart 1618 brandde het stadhuis af. Daarna werd het naar een ontwerp van Hendrick de Keyser in 1618-1620 herbouwd rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een toren genaamd het Oude Steen. In de loop der tijd werd het stadhuis aangepast. Daarbij moest de dubbele trap naar de hoofdingang wijken, werd de hoofdingang ten koste van twee vensters verbreed, en verdwenen de luiken en de glas-in-lood-ramen. In de twintigste eeuw werd het stadhuis gerestaureerd, en is nu weer in de staat van het ontwerp van Hendrick de Keyser.
Op monumentendag is het stadhuis te bezichtigen. Op de site van de Gemeente Delft is een filmpje te zien, dat een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van het stadhuis.

Historie

Met gebruikmaking van de toren en wat muurresten ontwierp architect Hendrick de Keyser een nieuw stadhuis met een symmetrische opzet. In 1620 was de wederopbouw van het stadhuis voltooid. Na de Tweede Wereldoorlog kregen representatieve functies de overhand en werd besloten het stadhuis in 17de eeuwse stijl te restaureren.
In de 19e eeuw werd het stadhuis ingrijpend gereorganiseerd. Onder invloed van de Franse tijd kregen wethouders, gemeenteraad, burgelijke stand en het kantongerecht een plek in het gebouw. Ook het interieur en exterieur van het stadhuis (vensters en ingang) werden flink gemoderniseerd.

Stadhuistoren

Het Nieuwe Steen was vanaf de 15de eeuw de standplaats van de stadsomroeper en de torenwachter. Er waren ook gevangenisruimten in de stadhuistoren ondergebracht. Aan de buitenkant is de toren sindsdien vrijwel bewaard gebleven. Inwendig heeft alleen het houten cachot alle verbouwingen overleefd. Op die plek is een klein museum ingericht met verschillende voorwerpen die bij de vroegere strafrechtspleging werden gebruikt. Het Steen zal in 2011 in de maanden juli t/m oktober geopend zijn voor bezoekers op dinsdag, woensdag en donderdag.

Architectuur

Het meest kenmerkend voor de Renaissance is de toepassing van klassieke stijlelementen. Dit deed men soms volgens de Romeinse architectuur, maar ook soms volgens een eigen interpretatie. Een zuiver Renaissance-ontwerp voldoet aan een bepaald systeem van regels die al vastgelegd zijn en die gebaseerd zijn op de Romeinse bouwkunst. Een voorbeeld daarvan is de typische kolom, steeds volgens hetzelfde principe gebouwd: basis, schacht, kapiteel.

Literatuur en bronnen

Internet
de Wikipedia-pagina van het Stadhuis van Delft
de site van de gemeente Delft
archipedia

Literatuur
“Overzicht van de bouwkundige geschiedenis van het stadhuis te Delft” door: A. de Groot
“Delft architectuurgids” door: Willemijn Wilms Floet
“Delft verleden tijd” door: A. Van Der Kruk Schillemans


Hetsteen.pixotale.jpeg
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies