geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Stoofmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Stoof met bakje voor de kooltjes
Een stoof was een soort houten kistje waarvan één zijde opengewerkt was. De bovenzijde was voorzien van een aantal gaten. Door in de stoof een bakje met gloeiende kooltjes te plaatsen, ontstond een soort verwarmingstoestel. Op de doorboorde bovenkant kon dan een pannetje of kannetje geplaatst worden, waarvan de inhoud lekker op temperatuur gehouden werd. Door de stoof als voetenbankje te gebruiken konden de voeten verwarmd worden. Wanneer men over voeten en stoof ook nog eens een deken plaatste, kon de warmte worden vastgehouden. De zijden van een stoof waren zo’n 25 tot 30cm lang en de stoof was soms sierlijk bewerkt.

Tot in het begin van de twintigste eeuw was in vrijwel ieder huishouden wel een stoof te vinden. Tegenwoordig is het verworden tot een collectors item.
In Delft waren een aantal stoofmakers actief, waaronder Abraham Goverts, Pieter Jans van de Hooch, Cornelis Cornelisz Bemont, Cornelis Dircksz Groen en Huijbrecht Jansz. Huijbrecht Jansz woonde op de Brabantse Turfmarkt in 'de Klaeu', maar heeft ook aan de Buitenwatersloot gewoond, tussen de Coenderstraat en de Hovenierstraat. Huijbrecht was gehuwd en had kinderen.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies