2 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C47904
Peter Tetteroo is precies tien jaar geleden overleden, maar nog lang niet vergeten
: R71778

Tetteroo, Peter

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Petrus Gerardus Anthonius (Peter) Tetteroo werd op 8 juli 1947 geboren. Hij stierf op 9 september 2002 aan de gevolgen van leverkanker.

Muzikant

Op zijn dertiene richtte Peter Tetteroo zijn eerste band op: The Defenders. Hij overtuigde Theo Kuppens, die een belangrijke rol in zijn leven innam om hem op te laten treden in Café Cecil. Theo werd de manager van de band, die in 1962 uit elkaar ging. Peter richtte een nieuwe groep, genaamd The Shats op, waarmee hij meer succes had. De naam van de band werd veranderd naar The Delft Blues en werd uiteindelijk de Tee Set.

Tee Set

De Tee Set, met Peter als de leadzanger, was overduidelijk een 'nichtenband'. Hun eerste hit was ' Early in the morning' en haalde plaats 9 in de Nederlandse Top 40. Door interne ruzies veranderde de band regelmatig van samenstelling. In 1968 had Peter een solo hit met 'Red red wine'. De Tee Set behaalde 21 Top 40 hits in de periode 1967 tot 1979. 'Ma belle amie' en 'She likes weeds' waren de grootste hits.

Hans van Eijck stapte in 1967 op, maar keerde terug in de band in 1969 toen 'Ma belle amie' eerst in Nederland en daarna internationaal een hit werd. 'Ma belle amie' was geschreven door Hans van Eijck tijdens een ziekenhuisopname. Het bereikte nummer 5 in de Billboard top 100 en werd nummer 6 in de Nederlandse top 40. De band ontving een gouden plaat uit handen van Negram-directeur Hans Kellerman.

In 1970 toerde de Tee Set in de Verenigde Staten, en de groep was verbaasd dat 'Ma belle amie' zoveel te horen was op de radio. Peter was er erg trots op dat de Jackson Five (aan het begin van Michael Jacksons carrière) bij de Tee Set in het voorprogramma stond.

In 1970 werd 'She likes weeds' uitgebracht, wat de enige Nederlandse nummer 1 hit was van de Tee Set. Vanwege de vermeende associatie met drugs (hetgeen Peter Tetteroo ontkende) mocht het nummer niet uitgebracht worden in Amerika. De songtekst was naar zeggen gebaseerd op een dialoog uit de film The Ipcress File. In 1979 was 'Linda Linda' het laatste nummer dat uitgebracht werd door de Tee Set, Daarna raakte de band in de vergetelheid.

Vrij uniek was dat de Tee Set hun eigen platenmaatschappij Tee Set Records hadden opgericht. Peter had een eigen discotheek in Scheveningen vernoemd naar 'Ma belle amie', eerst op de pier, later gevestigd op het Gevers Deynootplein. De club werd in 1985 gesloopt, waarna Peter probeerde on een Discopaleis in Delft te vestigen.

Leefbaar Delft

Peter is nog een korte tijd gemeenteraadslid geweest voor Leefbaar Delft, waarbij zijn voornaamste drijfveer het realiseren van uitgaansplekken voor de Delftse jeugd en gelegenheden waar beginnende bands konden optreden.

Peter Tetteroo Bokaal

Als aanmoediging voor aanstormend poptalent is de Peter Tetteroo Bokaal in het leven geroepen.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies