geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Thema:Spoorzone Delft

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
© Frans Mensonides, Leiden

U heeft het ongetwijfeld gemerkt: rondom het Centraal Station van Delft, de Westvest en de Phoenixstraat is een enorme bouwplaats ontstaan. Komende jaren is dit het toneel van een ingrijpende verplaatsing van het spoor en de herinrichting van de openbare ruimte, beter bekend als het project Spoorzone. Het kenmerkende spoorviaduct aan de Phoenixstraat zal hierbij vervangen worden door een vierbaans spoortunnel.

Afscheid van het spoorviaduct

De laatste trein reed in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 februari over het viaduct in Delft. In de trein zaten 350 mensen om afscheid te nemen van het spoorviaduct. Langs het viaduct en op molen De Roos stonden Delftenaren de trein uit te zwaaien.
Ter gelegenheid van het afscheid zijn er allerlei activiteiten georganiseerd en verhalen geschreven, zie bijvoorbeeld:

Spoorzone Delft

Spoorzone Delft, een samenwerking van ProRail en de gemeente Delft, realiseert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu een spoortunnel en ondergronds station. Daarmee ontstaat er voor de gehele regio een hoogwaardige toekomstbestendige openbaarvervoerverbinding. Tegelijkertijd worden ook een ondergrondse parkeergarage en fietsenstallingen gemaakt en ontstaat er ruimte voor de realisatie voor een nieuw stadsdeel op de plaats van het huidige spoorviaduct. Daar omheen verrijst in het hart van de stad een nieuwe wijk met ruimte voor eigentijds wonen en werken, omringd door grachten en groen.

Voor meer informatie en de actuele stand van zaken van het project, zie: http://www.spoorzonedelft.nl/

Archeologie in de Spoorzone

Dit enorme project biedt talrijke kansen. De met het project gepaard gaande bodemingrepen biedt de archeologen van Erfgoed Delft e.o. een zeldzame kans om over een lengte van circa 750 m de ontstaansgeschiedenis van een stuk middeleeuwse infrastructuur te onderzoeken. Over de ontstaansgeschiedenis van deze verdedigingswerken en de ontwikkeling daarvan in de eerste eeuwen is nog heel weinig bekend. Archeologisch onderzoek zal daarmee een belangrijk hoofdstuk toevoegen aan de biografie van de stad Delft.
Voor meer informatie over Archeologie Delft en het Spoorzone-project, zie http://www.archeologie-delft.nl/nl/component/content/article/197-spoorzone-introductie Volg de archeologische werkzaamheden via de blog: http://www.archeologie-delft.nl/nl/wie-zijn-wij/blog-archeologie-delft

Opgraving van de Schoolpoort in het kader van het Spoorzone-project, foto Erfgoed Delft

Expositie: Archeologie in Spoorzone Delft

In het informatiecentrum Delft Bouwt aan de Barbarasteeg is de expositie 'Archeologie in Spoorzone Delft' te zien.
Archeologie is speuren naar sporen van mensen van vroeger. Die sporen liggen vaak goed verborgen onder de grond. Voordat de aanleg van de spoortunnel ze uitwist, zijn archeologen op zoek gegaan naar de resten uit het verleden. Aan de hand van deze resten wordt de geschiedenis van Delft achterhaald en antwoord gegeven op de vraag: hoe zag het leven er hier vroeger uit?
De tentoonstelling is leuk voor alle leeftijden. Bezoekers krijgen een goede indruk van het archeologisch onderzoek en de vondsten die zijn gedaan. De meest spectaculaire pronkstukken, zoals een zeldzaam pelgrimsinsigne, worden tentoongesteld. Een speciaal gemaakte replica van een middeleeuwse wapenwant zal veel mensen boeien. Verder kom je een reconstructie van een opgraving tegen en een vitrine met gevonden voorwerpen die mogen worden aangeraakt en opgepakt. Er is ook een touch table met een applicatie waarmee je zelf aan de slag kunt als archeoloog in de spoorzone.

Protest

Niet iedereen was voorstander van het project Spoorzone. Al van het begin waren er tegengeluiden te horen.


Wiki-artikelen

Lees ook de verhalen van mensen uit het spoorzone-gebied. Kijk in de index hieronder voor alle Klompverhalen en het filmpje.

Subcategories

This category has only the following subcategory.

K

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies