6 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S7163
: S7406
: S7295
: S7129
: S7317
: S7026

TU-wijk (buurt)

From VerhalenWiki

(Redirected from Tu-wijk (buurt))
Jump to: navigation, search
Bron: P.C.J. van der Krogt, Straatnamen van Delft: verklaring van de namen van straten en buurten, grachten en bruggen, Delft 2000.

Vermelding en vaststelling

Raadsbesluit 24 juni 1993

Beschrijving

De wijk in de Wippolder waarin sinds begin deze eeuw de meeste gebouwen van de Technische Hogeschool gebouwd werden, heette in de Delftse volksmond al snel de 'T.H.-wijk'. Nadat de Technische Hogeschool de Technische Universiteit geworden was, moest de naam gewijzigd worden in 'T.U.-wijk'; zo is hij in 1993 ook als buurtnaam vastgesteld. In de vijftiger jaren werd een begin gemaakt met de bouw van een uitgebreid T.H.-complex in de Zuidpolder van Delfgauw volgens een conceptplan van ir. J.H. Froger (de eerste hoogleraar stedenbouwkunde) en ir. S.J. van Embden, met later ingrijpende wijzigingen door prof. C. van Eesteren. De naamgeving van de straten in die wijk geschiedde op voorstel van het College van Curatoren van de Technische Hogeschool. De straten werden genoemd naar 'Nederlanders, die op technisch-wetenschappelijk gebied hebben uitgeblonken, (...) waarbij zoveel mogelijk is gezocht naar overeenstemming tussen de tak van wetenschap, welke in de aan een bepaalde weg staande gebouwen wordt beoefend en die, waarin de te vernoemen geleerde zich heeft onderscheiden'. De eerste namen werden vastgesteld op 28 december 1955, latere naamgevingen volgden dit systeem (1961 en 1973).

Bouwkunde brandt!

Bouwkunde voor de brand
brand Bouwkunde; foto Erfgoed Delft
brand Bouwkunde; foto Erfgoed Delft
Bouwkunde; foto Erfgoed Delft
Op 13 mei 2008 brandt het gebouw van de faculteit Bouwkunde, een ontwerp van Van den Broek en Bakema, af. De oorzaak is kortsluiting. Tot ver in de omgeving van Delft zijn vlammen en zwarte rookpluimen zichtbaar. De brandweer heeft grote moeite om de brand te blussen. Rond 13.00 uur moet ook de brandweer wegens instortingsgevaar het gebouw verlaten. Halverwege de middag stort een deel van het gebouw in. Ondertussen dwarrelen op de Kruithuisweg roetdeeltjes en stukken geblakerd papier.

Saskia Knoop en Barend Jan Schrieken openden op de dag van de brand de site herbouwkunde waarop iedereen een "Brief aan Bouwkunde" kan schrijven. Mooie of bijzondere herinneringen aan Bouwkunde blijven op deze manier bewaard.
Zestig mensen schreven al snel een brief en deze brieven zijn, gebundeld als postpakketje, in een kleine oplage gepubliceerd en ook te lezen op de site herbouwkunde. Er zijn persoonlijke herinneringen van onder andere Carl Weeber, Francine Houben, Jo Soeter enThijs Asselbergs aan Bouwkunde te lezen.
Na een jaar gebivakkeerd te hebben in tenten heeft Bouwkunde een nieuw onderkomen: het voormalige Hoofdgebouw van de Universiteit, daarvoor Rode Scheikunde, is omgebouwd en biedt onderdak aan de bouwkundestudenten.

Literatuur en bronnen

De site herbouwkunde

Wijk

Wijk: Wippolder

Foto's TU wijk, door de tijd

https://pixotale.com/story/35712953/Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies