1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Een Middelburgse Brueghel-groep VII Adriaen Pietersz. van de Venne, schilder en teyckenaer
: R51996

Venne van de, Adriaen Pietersz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Veelzijdig, dat was hij, grisailleschilder, kunsthandelaar, prentkunstenaar, kunstschilder, miniatuurschilder, dichter, uitgever en tekenaar Adriaen Pietersz van de(r) Venne. Hij werd geboren te Delft omstreeks 1589 als zoon van Pieter van de(r) Venne. Zijn ouders waren welgesteld en om religieuze redenen vanuit de Zuidelijke Nederlanden naar Delft gevlucht. Adriaen bezocht er de Latijnse school. In 1605 schrijft hij zich in bij de universiteit van Leiden in als student, maar in 1607 komen we hem alweer tegen in Antwerpen en een jaar later in Middelburg waar hij tot 1625 zou blijven. In 1614 trouwt hij daar met Elisabeth de Pours. Het echtpaar kreeg drie kinderen; Maria, Pieter en Huybrecht.
In 1625 trekt van de Venne naar Den Haag waar hij tot zijn dood, in 1662, zou blijven. Hij stond daar bij het plaatselijke Sint-Lucasgilde ingeschreven en was daar deken in 1631 en 1640. In 1656 was hij medeoprichter van de schildersconfrerie Pictura. Adriaen was de leermeester van zijn beide zoons, maar ook van Leonaert (Leonard) Bramer en Sybrand van Beest. Zelf leerde hij het vak bij grisailleschilder Jeronymus van Diest I en bij de Leidse goudsmid en kunstschilder Symon de Valck.
Van de Venne specialiseerde zich in historiestukken, landschappen, genrestukken, boeren, winterlandschappen, architectuurstukken en portretten. Beroemd is zijn schilderij 'De haven van Middelburg' uit 1615. Adriaen Pietersz van de Venne overleed in Den Haag op 12 november 1662.

De zielenvissers (1614) door Adriaen Pietersz van de Venne


Bronnen: Ecartico, Wikipedia, Kalden, RKD.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies