geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "VerhalenWiki:In het nieuws"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
(Schoolse tradities)
(Schoolse tradities)
Line 4: Line 4:
 
Voor dit project bezoeken ouderen bovenbouwklassen van lagere scholen in Delft. De leerlingen interviewen de ouderen over hun herinneringen aan de lagere school (denk bijvoorbeeld aan de eerste en laatste schooldag, schoolmelk, gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes etc.). Gekozen is voor scholen waar de ouderen zelf op hebben gezeten, of voor opvolgers daarvan.<br>
 
Voor dit project bezoeken ouderen bovenbouwklassen van lagere scholen in Delft. De leerlingen interviewen de ouderen over hun herinneringen aan de lagere school (denk bijvoorbeeld aan de eerste en laatste schooldag, schoolmelk, gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes etc.). Gekozen is voor scholen waar de ouderen zelf op hebben gezeten, of voor opvolgers daarvan.<br>
 
De interviews worden gefilmd en deze filmpjes zijn later hier te bekijken, want
 
De interviews worden gefilmd en deze filmpjes zijn later hier te bekijken, want
Schoolse tradities krijgt natuurlijk een [[Schoolse_tradities speciaal thema op WikiDelft]].<br>
+
Schoolse tradities krijgt natuurlijk een [[title=Categorie:Schoolse_tradities|speciaal thema op WikiDelft]].<br>
  
 
==Inzicht gesloten, winnaars bekend==
 
==Inzicht gesloten, winnaars bekend==

Revision as of 21:58, 5 May 2014

Schoolse tradities

voorbereiding op de Prins Mauritsschool

WikiDelft is, in samenwerking met De VAK Centrum voor de kunsten en Archief Delft, gestart met een nieuw project, Schoolse tradities genaamd.
Voor dit project bezoeken ouderen bovenbouwklassen van lagere scholen in Delft. De leerlingen interviewen de ouderen over hun herinneringen aan de lagere school (denk bijvoorbeeld aan de eerste en laatste schooldag, schoolmelk, gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes etc.). Gekozen is voor scholen waar de ouderen zelf op hebben gezeten, of voor opvolgers daarvan.
De interviews worden gefilmd en deze filmpjes zijn later hier te bekijken, want Schoolse tradities krijgt natuurlijk een speciaal thema op WikiDelft.

Inzicht gesloten, winnaars bekend

Tot en met 23 februari 2014 liep de tentoonstelling Inzicht, Delftse Meesters van Nu in museum Het Prinsenhof. Nagenoeg alle kunstvoorwerpen uit deze tentoonstelling (meer dan vijhonderd) waren via Wikidelft te bekijken. Ook kon er via deze pagina en op de tentoonstelling zelf gestemd worden op het favoriete kunstwerk.
Inmiddels zijn de tentoonstelling en de stemming gesloten. De stemmen zijn geteld en de winnaars zijn bekend gemaakt.

Nieuwe Wikiprijs voor Willem de Bie en Léonne van Bakel

Wikidelftprijs voor Willem de Bie en Léonne van Bakel
De nieuwe Wikiprijs is op 1 november uitgereikt aan Willem de Bie en Léonne van Bakel. In de Voorzaal van het archief overhandigde Astrid Griffioen, vrijwilliger bij WikiDelft een verrassingspakket aan hen. De WikiDelft-prijs wordt toegekend aan de meest opvallende, leuke of waardevolle bijdrage van de laatste tijd op het historisch platform voor Delft.

Willem de Bie gaat op zoek naar de plekken die Tiemen der Reijken jaren geleden heeft gefotografeerd. Willem maakt van de plek opnieuw een foto en vertelt hoe dingen zijn veranderd. Dit doet hij nu al zo'n 12 jaar. Al deze 'Dubbel Delft' stukjes, met de foto's, zijn nu te vinden op de WikiDelft.
Léonne van Bakel is vrijwilliger bij de WikiDelft. Zij heeft er voor gezorgd dat de stukjes 'Dubbel Delft' nu op WikiDelft zijn terug te lezen. Het is een hele klus geweest om al deze artikelen goed op de website te krijgen en vindbaar te maken in de Wiki. Twaalf jaargangen verhalen en foto's van de rubriek 'Dubbel Delft' zijn nu terug te zien op WikiDelft door de zoekopdracht 'Dubbel Delft' in te voeren op www.wikidelft.nl.

Nieuw jasje
WikiDelft bestaat al weer vier jaar. Om aan de wensen van de duizenden gebruikers te voldoen heeft het WikiDelft redactieteam de hoofdpagina van Wikidelft.nl in een nieuw jasje gestoken. Met een nieuwe en frisse uitstraling hoopt het team, dat voornamelijk uit vrijwilligers bestaat, nog meer mensen enthousiast te maken voor de verhalen van Delft! Nu is het nog makkelijker om iedere dag leuke feiten en weetjes over Delft te lezen onder de rubriek 'Wat gebeurde er in Delft op deze dag?' Het is mogelijk om ook zelf een leuk weetje toe te voegen. Het fenomeen Wiki is het bekendst door Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie op internet. De informatie is samengesteld uit bijdragen van bezoekers van de website. WikiDelft werkt volgens hetzelfde principe, maar bevat alleen onderwerpen over Delft en haar historie.
De bezoekers van de site kunnen daaraan zelf hun verhalen toevoegen en bestaande verhalen aanvullen. WikiDelft gaat een stap verder, doordat bij de verhalen ook gerelateerde objecten worden getoond. Bovendien zijn werken uit de collecties van de Delftse erfgoedinstellingen gekoppeld aan de informatie in de verhalen.

Delftse Donderslag geveild

Christie's in Amsterdam veilde op 20 en 21 november 2013 onder veel meer oude kunst ook een schilderij van de Delftse zeventiende-eeuwse schilder Egbert Lievensz van der Poel. Het was een van zijn schilderijen over de Kruitramp van 1654, de zogenaamde Delftse Donderslag. Bij deze ontploffing van de buskruitvoorraad lieten honderden inwoners het leven en werden honderden huizen verwoest.
Van der Poel heeft deze ramp en de gevolgen ervan in een vijftiental schilderijen vastgelegd. Museum Het Prinsenhof heeft er twee van in bezit.
Christie's sloeg het schilderij af op €35.260.

WikiDelft in de Delft op Zondag van 3 november 2013

Delft op Zondag 3 november 2013

WikiDelft-prijs voor ‘De auteur'

Op 11 januari 2013 is in de Voorzaal van het Delftse gemeentearchief weer de WikiDelft-prijs uitgereikt. Erfgoed Delft stelt aan het einde van elk kwartaal de WikiDelft-prijs beschikbaar aan degene die in dat kwartaal de meest bijzondere, opvallende of ontroerende bijdrage aan WikiDelft heeft geleverd. Projectleider Marie-France van Oorsouw heeft de prijs uitgereikt aan ‘De auteur' alias Jeroen Stolk. De prijs is een zogenaamd Erfgoed Delft-verrassingspakket en bestaat uit een schitterend luchtfotoboek, een oude Delftse prent, de laatste editie van het cultuurhistorisch magazine 'Delf' en vrijkaartjes voor Museum Het Prinsenhof. Jeroen Stolk staat pas sinds oktober 2012 geregistreerd als gebruiker van WikiDelft en heeft sindsdien al meer dan honderd artikelen over Delftse personen, oude ambachten en input voor Delftse data geleverd. Weet u bijvoorbeeld wat een ‘Turfonster'is? Klik dan op Turftonster om Jeroen Stolk zijn bijdrage te lezen.

WikiDelft-prijs voor Delftse tabakshistorie

Uitreiking van de prijs aan Jan Holierhoek (links) en Louis Bracco Gartner, foto Erfgoed Delft
Op 17 oktober 2012 vond in de Voorzaal van het Delftse gemeentearchief weer de uitreiking plaats van de WikiDelft-prijs. De WikiDelft-prijs wordt aan het einde van elk kwartaal door Erfgoed Delft beschikbaar gesteld aan degene die in dat kwartaal de meest bijzondere, opvallende of ontroerende bijdrage aan WikiDelft heeft geleverd.

Projectleider Marie-France van Oorsouw reikte het Erfgoed Delft-verrassingspakket uit aan Louis Bracco Gartner en Jan Holierhoek van het Tabakshistorisch Museum Delft. Bracco Gartner en Holierhoek hebben WikiDelft verrijkt met artikelen over een keur aan onderwerpen die allemaal met de (Delftse) tabakshistorie te maken hebben. Bijvoorbeeld over sigarenwinkels en sigarenwinkeliers, over tabaksfabrieken en in het bijzonder over de fabriek van A. Hillen.
Hiermee is een interessante nieuwe dimensie aan WikiDelft toegevoegd.

WikiDelft-prijs naar Hans Hollestelle

Hans Hollestelle krijgt de prijs uitgereikt door Marie-France van Oorsouw, foto Erfgoed Delft
Op donderdag 23 augustus 2012 reikte Marie-France van Oorsouw (projectleider WikiDelft bij Erfgoed Delft) de WikiDelft-prijs uit aan geboren Delvenaar Hans Hollestelle. De heer Hollestelle is 70 jaar oud, maar nog opvallend kwiek. Hij is altijd schilder van beroep geweest en helpt nu familie, vrienden en kennissen met hun schilderwerk. Maar wat misschien nog wel opvallender aan hem is, is dat hij communiceert via IPhone en IPad. Zo'n digi-minded oudere past natuurlijk prachtig in de doelgroep van WikiDelft!

De heer Hollestelle liet zich dan ook ‘strikken' toen het WikiDelft-promotieteam vorig jaar op de Levende Etalagedag bezoekers uitnodigde om spontaan hun verhaal of herinnering aan WikiDelft toe te vertrouwen. Dat leverde een prachtig artikel op met een speciale rol voor een fiets. Enthousiast geworden over WikiDelft heeft hij vervolgens zijn oorlogsherinneringen op de website geplaatst en voor dit ontroerende verhaal heeft hij nu de WikiDelft-prijs toegekend gekregen.

Trudy van der Wees ontvangt WikiDelft-prijs

Trudy van der Wees (links) en Marie-France van Oorsouw met de prent van Paradies, foto Erfgoed Delft
De WikiDelft-prijs over het eerste kwartaal van 2012 is op 10 april uitgereikt aan journaliste en publiciste Trudy van der Wees. In de Voorzaal van het Archief overhandigde Marie-France van Oorsouw, projectleider WikiDelft bij Erfgoed Delft een Erfgoed Delft-verrassingspakket aan haar. Trudy ontving een boek met prachtige luchtfoto's van Delft, een Delftse prent met een Zicht op Delft van Herm C.A. Paradies, enkele edities van het cultuurhistorisch magazine 'Delf' en vrijkaartjes voor de musea Het Prinsenhof en Nusantara.

De WikiDelft-prijs wordt toegekend aan de meest opvallende, leuke of waardevolle bijdrage van het kwartaal. Trudy verrijkte het thema Delfts Blauw met een serie bijzondere interviews. Ze ging op bezoek bij mensen die iets hebben met dat thema, omdat ze bijvoorbeeld verzamelaar zijn, archeoloog, handelaar of kunstenaar. Of omdat zich toevallig nog Delftsblauwe elementen in hun huis bevinden. Ze zocht naar de oorsprong van hun passie, naar verbindende elementen maar ook juist naar het eigene van elke geïnterviewde. De interviews plaatste ze op WikiDelft met hulp van vrijwilligster Léonne van Bakel en nu kan iedereen ze daar nalezen. Ter navolging!

Verhalentafel

Verhalentafel.jpg
Sinds kort staat in de Voorzaal van het Archief een bijzondere tafel, die direct met WikiDelft verbonden is. Via de tafel kunt u WikiDelft raadplegen, maar ook zelf een bijdrage plaatsen door die bijvoorbeeld in te spreken of te scannen. In het filmpje ziet u hoe de tafel werkt.

Vijfde WikiDelft-prijs voor Rob Dijksman

Uitreiking van de prijs aan Rob Dijksman (links), in het midden zijn oom Wim Dijksman, foto Erfgoed Delft
In de vertrouwde Voorzaal van Archief Delft, waar tegenwoordig ook de Verhalentafel staat, reikte projectleider Marie-France van Oorsouw het Erfgoed Delft-verrassingspakket uit aan Rob Dijksman. Zijn bijzondere bijdrage komt uit het boek 'Herinneringen aan Delft', geschreven door zijn vader Jo Dijksman.


Herinneringen aan Delft
Een half jaar lang, bijna iedere ochtend, installeerde zijn vader zich in 1993 met pen en papier aan de huiskamertafel. Gravend in zijn geheugen heeft hij zijn leven beschreven. Op een dag was Jo Dijksman klaar, een uitgever besloot de zesenveertig verhalen die zich in Delft afspelen uit te geven. In mei 1995 kwam het eerste exemplaar van 'Herinneringen aan Delft' uit. Al snel was het boek uitverkocht en alleen nog maar in antiquariaten te koop. In 2011 besloot Rob Dijksman tot een herdruk van de verhalen, nu samen met nog honderd andere. Het boek kreeg een andere titel en is nu te koop met de naam 'Een geschoren garibaldi'.

De Delftse Reddingsbrigade
Uit het boek heeft hij één verhaal, de Delftse Reddingsbrigade, gekozen en opgenomen op WikiDelft, en het is de bedoeling dat er nog meer zullen volgen 'Bijna iedereen kende Willem Dijksman wel en velen wisten dat hij een verwoed lid was van de Delftse Reddingsbrigade, de DRB. Dat was toen nog een kleine club van zo'n dertig mensen. Zij hadden er veel voor over anderen zwemmen en reddend zwemmen te leren. Alle middelen werden toegepast om hiervoor propaganda te maken. Zo was er ieder jaar een demonstratie in het Schiekanaal, vlak voor het gebouw van de studentenroeivereniging Laga. De DRB mocht dan de ruimten van Laga gebruiken. Mijn vader voerde altijd een komische act op. Zo liep hij eens wat heen en weer te drentelen op een platte schuit die ze van Calvé hadden geleend. Een DRB'er speelt een visser die in het water ligt....'

Het boek is te bestellen via http://www.mooilimburgswebshop.nl/products/211944

WikiDelft-prijs voor Peter Krul

Uitreiking van de prijs aan Peter Krul, foto Erfgoed Delft
De WikiDelft-prijs is op 12 oktober uitgereikt aan Peter Krul. Hij kreeg de prijs uit handen van Marie-France van Oorsouw, projectleider WikiDelft bij Erfgoed Delft. De prijs is een verrassingspakket van Erfgoed Delft, bestaande uit een schitterend luchtfotoboek, een Delftse prent, enkele edities van het cultuurhistorisch magazine 'Delf' en vrijkaartjes voor de tentoonstelling over de schilder Van Mierevelt in Het Prinsenhof.

De WikiDelft-prijs wordt aan het einde van elk kwartaal beschikbaar gesteld voor degene die in dat kwartaal de meest opvallende, leuke of waardevolle bijdrage aan WikiDelft heeft geleverd. Peter Krul verdient deze prijs met verve omdat hij zeer veel informatie heeft toegevoegd aan het thema Oorlog in Delft, dat handelt over de Tweede Wereldoorlog en op 4 mei 2011 online ging op WikiDelft. Peter Krul heeft voor zijn bijdragen eigenhandig veel research verricht in het Delftse gemeentearchief, ook onderdeel van Erfgoed Delft.

WikiDelft-prijs: Erfgoed-Delft-verrassingspakket voor Joris Timmerman en Stefan Koole; uit VWO 4 van het Christelijk Lyceum Delft

Joris Timmerman en Stefan Koole; foto Erfgoed Delft
Op woensdag 29 juni, na het ophalen van hun rapport, kregen 2 leerlingen van het CLD, Joris Timmerman en Stefan Koole, het Erfgoed Delft-verrassingspakket uitgereikt. Geschiedenislerares Karine Vinhuizen organiseerde voor VWO 4 leerlingen een project over Delft. In kleine groepjes moest onderzoek gedaan worden naar een eigen gekozen onderwerp over Delft. Behalve inleveren bij mevrouw Vinhuizen, moesten de onderzoeken ook worden geplaatst op WikiDelft. Voor iedereen die is geïnteresseerd in Delft zijn deze onderzoeken dus te bekijken! Zo is WikiDelft weer 20 artikelen rijker, onder andere over S.V. Den Hoorn, Het Kruithuis en Het Westland.

Joris en Stefan deden hun onderzoek naar Molen de Roos. Voor hun bijdrage ontvingen zij het Erfgoed Delft-verrassingspakket. Het pakket, bestaande uit het boek 'Delft vanuit de lucht', een Fokke en Sukke muismat en een zak snoep uit het Winkeltje van Kouwenhoven, werd uitgereikt door Astrid Griffioen, vrijwilliger bij WikiDelft. Elk kwartaal wordt dit pakket beschikbaar gesteld voor de origineelste, meest bijzondere of waardevolle bijdrage aan WikiDelft; eind september wordt het volgende pakket uitgereikt.
De totale lijst van bijdragen: Molen de Roos, Toneel en theaters in Delft, De Beestenmarkt, Het Westland, Botanische Tuin, Johannes Vermeer, Het Kruithuis, Reinier de Graaf, Het Meisjeshuis, Joden in Delft rond WO II, De Delftse stationsbuurt, De voorgeschiedenis van de TU Delft, S.V. Den Hoorn, Antoni van Leeuwenhoek, Mvv’27, Feesten in Delft, Toerisme in Delft, Roel van Velzen, Water in Delft en Stadhuis Delft.

WikiDelft-prijs: Erfgoed-Delft-verrassingspakket voor Kees Kaldenbach

Op 31 maart 2011 kreeg kunsthistoricus Kees Kaldenbach een Erfgoed Delft-verrassingspakket uitgereikt. Dhr. Kaldenbach houdt zich al zo'n 15 jaar bezig met onder anderen Johannes Vermeer en heeft een omvangrijk digitaal naslagwerk samengesteld (zie http://www.xs4all.nl/~kalden/). Dit materiaal draagt hij bij aan WikiDelft, zodat het voor het nageslacht bewaard kan worden.

Overhandiging van de vrijkaartjes, foto Brenda Kaldenbach

Een voorproefje: Het woonhuis van Vermeer Wandelen met Vermeer In vogelvlucht over 17e-eeuws Delft Schilders en opdrachtgevers in de 17e eeuw De Meesterboecken van Obreen Het Sint-Lucasgilde Vermeers Gezicht op Delft en zijn visie op de realiteit Vermeer: Het straatje

Het pakket, bestaande uit het boek 'Delft vanuit de lucht', de laatste editie van Cultuurhistorisch magazine ‘Delf’, vier vrijkaartjes voor de gemeentemusea en een historische prent, werd hem uitgereikt door Marie-France van Oorsouw, projectleider van WikiDelft. Elk kwartaal wordt dit pakket beschikbaar gesteld voor de origineelste, meest bijzondere of waardevolle bijdrage aan WikiDelft; eind juni wordt het volgende pakket uitgereikt.

Lever ook een bijdrage en ding mee naar de WikiDelft-prijs!

De Bagijnetoren is verplaatst!

De Bagijnetoren

De Bagijnetoren; foto kamieln
De Bagijnetoren; foto Erfgoed Delft en Omstreken
Op woensdag 9 februari 2011 is de 16de-eeuwse Bagijnetoren verplaatst. Op de plek van de toren komt de bak van de tunnel, waardoor verplaatsing van 15 meter noodzakelijk was.

Om 10 uur gaven wethouder Milène Junius en projectleider Remco Hoeboer het officiële startsein. In de loop van de middag stond de toren op zijn nieuwe plek. Tegenover de toren, onder het spoorviaduct, waren parkeerplaatsen vrijgehouden, zodat de in groten getale toegestroomde geïnteresseerden het spektakel konden aanschouwen.
De toren is onderdeel van de middeleeuwse stadsomwalling en begin 16de eeuw gebouwd. In 1449 kreeg Delft toestemming de omwalling opnieuw op te bouwen, nadat deze in 1359 was ontmanteld na een verloren beleg. De eerste torens werden op de meest strategische plekken neergezet, later volgenden meer torens.
Voor meer informatie over de historie van de Bagijnetoren kijkt u op de website van Archeologie Delft. Meer afbeeldingen van de Bagijnetoren? Klik hier.

Erfgoed Delft-verrassingspakket voor Wim van Leeuwen

Op 20 december 2010 werd in het Archief een Erfgoed Delft-verrassingspakket uitgereikt aan dhr. Wim van Leeuwen. Hij kreeg deze attentie omdat hij waardevolle bijdragen leverde aan WikiDelft, in de vorm van informatie voor de rubriek ‘Delftse Datums’. In deze rubriek wordt voor elke dag van het jaar een feit verzameld dat in een vervlogen jaar op die dag plaatsvond. De heer Van Leeuwen was zelf al een tijd bezig met het verzamelen van delftse historische datums en heeft ze allemaal op WikiDelft gezet. Het pakket, bestaande uit een prachtig boek met luchtfoto’s van Delft, enkele edities van ‘Delf’, vrijkaartjes voor de musea en als klap op de vuurpijl een prent van een Delfts historisch stadsgezicht, werd hem uitgereikt door Marie-France van Oorsouw, projectleider WikiDelft. Elk kwartaal wordt dit pakket beschikbaar gesteld voor de origineelste, bijzonderste of waardevolste bijdrage aan WikiDelft; eind maart zal de volgende gelukkige in het zonnetje gezet worden. Iedereen maakt kans…

CIMG9808 extra klein.jpg Artikel AD 2011-10-07.jpg

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies