geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Vromans, Abraham Pietersz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Abraham Pietersz Vromans was kunstschilder en kunsthandelaar. Hij was de zoon van Pieter Jansz Vromans en zijn moeder was vermoedelijk Maeijke Michielsdr. Abraham had het schilderen niet van een vreemde want zowel zijn broer, zijn vader en zijn grootvader waren kunstschilders. Het ligt derhalve voor de hand dat Abraham en zijn broer Pieter het vak van vader hebben geleerd. Ook lijkt het werk van Vromans beïnvloed te zijn door Leonard Bramer en kan dus ook hij een leermeester van Abraham zijn geweest. Bramer woonde op enkele minuten lopen van de familie Vromans die de noordzijde van de Hoefijzersteeg woonde.
Op 15 augustus 1621 huwde Abraham met Grietgen Jans, die op de Markt woonde. Uit dit huwelijk werd hun zoon Pieter geboren (1623) die advocaat zou worden bij het Hof van Holland. De zoon van deze advocaat zou de traditie van het schilderen weer oppakken; hij was de schilder Isaack Pietersz Vromans.
Abraham trad in 1621 toe tot het Delftse Sint-Lucasgilde, Hij schilderde voornamelijk religieuze onderwerpen en geschiedenis. Abraham onderhield zeer vriendschappelijke banden met notaris Cornelis Stuling (Verwersdijk, later Delfshaven) die zelf ook diverse kunstschilders in zijn familie had en bovendien getrouwd was met de zuster van kunstschilder Adriaen van Rijpervelt. Stuling was behalve notaris ook zakenman, tijdens zijn afwezigheid nam Abraham Vromans voor een deel deze zaken waar.
Met betrekking tot Cornelis Stuling, kunstschilder Abraham Stuling en Abraham Vromans komen we verder nog de volgende akte tegen:

'Cornelis Lambrechs Stulingh, notaris te Delfshaven, bekent 60 gld schuldig te zijn aan zijn broer Abraham Lambrechts Stulingh wegens de koop van schilderijen en andere goederen, deels berustende onder Abraham Pieters Vromans, schilder te Delft. Hij belooft hem deze gelden te verstrekken als hij op reis zal zijn naar Oost-Indië.'

Abraham Pietersz Vromans werd begraven op 3 februari 1660, Grietgen Jansdr op 23 maart 1666, beiden in de Nieuwe Kerk.

Zijn plaats in de familie is hier ingetekend.

Bronnen: Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING, RKD, Ecartico, DTB-Delft, ONA Rotterdam.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies