1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Drieluik met een schuttersoptocht met aan de buitenzijden een schouw met de wapens van Delft en Holland
: 105502

Vromans, Pieter Pietersz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Kunstschilder Pieter Pietersz Vromans was de zoon van Pieter Jansz Vromans en zijn moeder was vermoedelijk Maeijke Michielsdr. Pieter had het schilderen niet van een vreemde want zowel zijn broer Abraham, zijn vader en zijn grootvader waren kunstschilders. Het ligt derhalve voor de hand dat Pieter en zijn broer Abraham het vak van vader hebben geleerd. Ook lijkt het werk van Vromans beïnvloed te zijn door Leonard Bramer en kan het dus zijn dat ook hij een leermeester van Pieter was. Bramer woonde op enkele minuten lopen van de familie Vromans, die aan de noordzijde van de Hoefijzersteeg woonde. Broer Abraham onderhield zeer vriendschappelijke banden met notaris Cornelis Stuling (Verwersdijk) die zelf ook diverse kunstschilders in zijn familie had en bovendien getrouwd was met de zuster van kunstschilder Adriaen van Rijpervelt. Het is derhalve niet ondenkbaar dat deze schilders invloed op elkaar hebben uitgeoefend.
Pieter trad in 1635 toe tot het Sint-Lucasgilde, waarvan hij in 1650 deken was. Hij trad op 23 augustus 1609 in het huwelijk met Anneken Jacobsdr van der Heul met wie hij in de Molenstraat (zuidezijde ter hoogte van nr. 17) ging wonen. Het echtpaar kreeg ten minste vijf kinderen: Maiken (1618), Abram (1620), Barent (1622), Isaack (1624) en Ariaentge (1625). Het RKD oppert de mogelijkheid dat kunstschilder Jacobus Vromans ook een kind van hen was, echter bewijs hiervoor is niet gevonden. Op basis van het patroniem van moeder is het echter zeer wel mogelijk.
Anneken van der Heul overleed in 1635, Pieter werd begraven op 10 januari 1654 beiden in de Oude Kerk. Bij zijn overlijden was Pieter nog steeds woonachtig in de Molenstraat. Omdat er meer kunstschilders met de naam Pieter Vromans in deze genealogie waren, worden ze ook wel aangeduid met Pieter Vromans I, II of III. Hierbij was de hier besproken schilder Pieter Vromans III, zijn vader Pieter Vromans II en diens broer Pieter Vromans I.

Zijn plaats in de familie is hier ingetekend.

Bronnen: Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING, RKD, DTB-Delft, Kalden.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies