geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Wannemaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Jan Jansz Monfrans werd omstreeks 1564 in, het in de Zuidelijke Nederlanden gelegen, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen) geboren maar trok waarschijnlijk, zoals zoveel Vlamingen, na de val van Antwerpen naar de Noordelijke Nederlanden. Hij vestigde zich in Delft alwaar hij in 1589 huwde met Annetgen Banckaert die weliswaar in de Schoolstraat woonde, maar afkomstig was uit Tielt dat eveneens in Oost-Vlaanderen lag. Jan woonde zelf in de Poppesteeg en was van beroep wannemaker.
Een wan was een platte mand met twee handvaten die gebruikt werd om het kaf van het koren te scheiden. Door het graan in de wan te schudden en op te gooien kon het kaf en stof door de wind afgevoerd worden. In verre, arme landen past men nog steeds deze methode toe maar dan met rijst.
Het lijkt er op dat Jan hiermee een goed belegde boterham verdiende want hij verhuisde naar betere locaties; eerst de Burgwal en bij zijn tweede huwelijk woonde hij aan het Oude Delft. Jan is behoorlijk oud geworden; hij overleed in 1641 op ongeveer 95-jarige leeftijd en werd begraven in de Oude Kerk.

Man aan het werk met een wan
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies