geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Boda, Willem Ariensz

From VerhalenWiki

(Redirected from Willem Ariensz Boda)
Jump to: navigation, search

Willem Ariensz Boda werd geboren te Delft als zoon van kunstschilder Arijen Heijndricxsz Boda en Josina Willems van Odekercke. Willem Boda was een zogenaamde kladschilder. Tegenwoordig betekent dat een onbekwame schilder, maar destijds hield dat simpelweg in dat hij portretschilder was. Willems vader was schilder, evenals zijn opa Willem Gijsbrechtsz van Odekerken, naar wie hij waarschijnlijk vernoemd is. Willem heeft deze opa nooit gekend omdat deze een jaar voor Willems geboorte overleed.
Willem Ariensz Boda (Wilhelmus, Booda, Bodaa, Boodaa) werd gedoopt op 16 januari 1678. Bij zijn doop trad zijn oom, de kunstschilder Joris Aernoutsz van Cleef, als doopgetuige op. Hij was met de zuster van Willems moeder (Susanna Willems van Odekerke) getrouwd. Willem zal het schildersvak van zijn vader geleerd hebben en mogelijk van genoemde oom.
Willem Boda, die in de Choorstraat woonde, ging op 28 november 1699 in ondertrouw met Adriana Taerlingh (Taerling, Taarling, Taarlingh) die in de Wijnstraat woonde. Zij was op 19 januari 1678 gedoopt als dochter van Harmanus Taarling en Maaijke Katersveld, dus slechts drie dagen na de doop van haar man. Zij kregen twee kinderen die naar Willems ouders vernoemd werden; dochter Josijna (1701) en zoon Arij (1703).
Toen Adriana in 1706 begraven werd, woonde het gezin nog steeds in de Choorstraat. Reeds negenenhalve maand later ging Willem opnieuw in ondertrouw (7 mei 1707). Zijn bruid heette Martijntgen Bortels van Zwieten (Swieten) die in de Doelstraat woonde. Zij moesten wel trouwen omdat Martijntgen hoog zwanger was van hun zoon Bartolomeeus. Het kind moet derhalve verwekt zijn kort na het overlijden van Willems eerste echtgenote. De jongen zou slechts drie jaar oud worden.
Willem Ariensz Boda moet overleden zijn na mei 1707 en vóór september 1712, want op de tiende van die maand ging zijn weduwe Martijntgen in ondertrouw met haar tweede man.


Bronnen: DTB-Delft, Digitale Arena Delft, Weeskamer Delft na 1618.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies