geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Odekerken van, Willem Gijsbrechtsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Een doek van Willem van Odekerken
Decorateur en kunstschilder Willem Gijsbrechtsz van Odekerken werd omstreeks 1610 in Den Haag of Nijmegen geboren (Nijmegen: Willigen/Meijer 2003, Den Haag: Buijsen 1998). Op 28 mei 1640 huwde hij met de Delftse Hillegont Pelgroms van Nieukerck. Willem woonde in de Koestraat in 'De Vergulde Koevoet' ter hoogte van het huidige huisnummer 16 en Hillegont woonde op het Marktveld (de huidige Markt). Van Odekerken vestigde zich in Delft en het echtpaar kreeg een aantal kinderen waaronder hun dochters Susanna en Josina die beiden met een kunstschilder zouden trouwen; Susanna met Joris Aernoutsz van Cleef en Josina met kunstschilder Arijen Heijndricxsz Boda. Willem werd lid van het Delftse Sint-Lucasgilde en legde zich toe op het schilderen van genrevoorstellingen, kerkinterieurs, portretten en vruchtenstillevens.

In 1658 kwam zijn vrouw te overlijden, zij werd op 4 april van dat jaar begraven in de Oude Kerk. Slechts een paar maanden ging Willem alweer in ondertrouw (31 augustus 1658). Zijn bruid heette nu Maria Sabouts van der Dussen. Ook uit dit huwelijk werden kinderen geboren.
Het gezin Odekerken (ook wel Oudekercken) blijkt nogal eens verhuisd te zijn, we komen ze tegen in de Koestraat (Choorstraat, 1640), Voorstraat (1646), Verwersdijk v.a.1648), Nieuwe Raem (1657 en 1658), Lakengracht (v.a. 1658), Rietveld (1655), Hippolytusbuurt of Wijnhaven (1663) en Paardenmarkt (1677). Willem overleed in 1677 en werd begraven op 23 september van dat jaar. Maria van der Dussen werd op 24 november 1702 begraven, net als haar man in de Oude Kerk.

Note: Het pand aan de Wijnhaven zou gerelateerd kunnen zijn het geslacht Van der Dussen. Ter hoogte van Wijnhaven 6 bezat Sasbout Cornelisz van der Dussen namelijk een pand.

Bronnen: RKD, DTB-Delft, Ecartico, Kalden, Gis.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies