geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

World Solar Challenge

From VerhalenWiki

Revision as of 15:33, 8 December 2015 by Erfgoed Delft en Omstreken - Peter van der Kruk (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Delft en de World Solar Challenge


Wsl logo.png


Een wedstrijd met als doel snelheid en duurzaamheid. Het gaat niet alleen om het winnen, maar ook om de achterliggende gedachten. De TU Delft is ook betrokken bij dit ‘experiment’, maar in hoeverre dragen zij bij aan deze tweejaarlijkse challenge?


De World Solar Challenge

De World Solar Challenge is een race in Australië met auto’s, die rijden op zonne-energie. Deze race wordt om de twee jaar gehouden en teams van over de hele wereld doen hier aan mee. Het doel is natuurlijk om met de door jou ontworpen auto als eerste de finish te bereiken. De World Solar Challenge is een race van 3000 kilometer, die begint in het noordelijke Darwin en eindigt in het zuidelijke Adelaide. Ook de Technische Universiteit Delft doet hier al sinds 2001 aan mee met het Nuon Solar team en heeft al meerdere keren de finish als eerste weten te bereiken met hun elk jaar verbeterde auto NUNA.


Geschiedenis

In 1982 maakten de Deense avonturier Hans Tholstrup en autocoureur Larry Perkins in hun zelfgebouwde wagen een tocht van het westen naar het oosten van Australië. Het bijzondere van deze reis was dat hun wagen, Quiet Achiever, geheel werd aangedreven door zonne-energie! Vanwege het succes en zijn bevindingen spoorde Tholstrup anderen aan ook mee te denken en te experimenteren met deze door zon aangedreven voertuigen.


Delft en de WSC

Dat de TU Delft al aardig wat prijzen heeft binnengesleept, gaat natuurlijk niet vanzelf. De TU Delft investeert veel in duurzame energie. Zo zijn er verschillende studies aan de TU, waarbij duurzame technieken een steeds groter deel uitmaken. Zo was de World Solar Challenge een uitdaging om vernomen technieken en kennis toe te passen en ook na te denken over nieuwe technieken. Het Nuon Solar team was ook het enige team die uitklapbare zonnecellen hadden, zodat de auto, wanneer het stil stond, extra energie kon opnemen. In oktober 2013 sleept de TU weer een nieuwe prijs in de wacht door met de Nuna7 als eerste te finishen in Adelaide. Dit jaar zijn de technieken weer verbeterd vergeleken met de vorige jaren. De zonnepanelen bevatten concentrators, zonnecellen met een zeer hoog rendement, meer dan de jaren daarvoor.


Doel

Het doel van de WSC is een snel en efficiënt voertuig bedenken. het gaat niet alleen om het winnen van de race, maar ook je kennis toepassen op je eigen voertuig. Het achterliggende doel is om het onderzoek naar auto’s op zonne-energie te promoten.


Gevolgen

Een gevolg van de World Solar Challenge is dat er meer onderzoeken worden gedaan naar het goedkoper maken van zonne-energie door het ontwerpen van zonnecellen met een hoger rendement en goedkopere materialen. Tijdens de World Solar Challenge draait het natuurlijk vooral om de zonne-energie. Hierdoor focussen de deelnemende studenten zich twee jaar lang op het ontwikkelen van efficiëntere zonnecellen. (Zie de afbeelding rechts bovenaan) Deze ontwikkelingen blijven natuurlijk niet alleen bij deze race, maar worden ook in de maatschappij toegepast. De TU zelf maakt er al volop gebruik van, maar ook gebouwen en woningen in Delft hebben nu schonere energie. Ook geeft de TU gratis online cursussen om te leren over de werking van zonne-energie en zonnecellen.


Conclusie

Kortom, doordat je in de WSC alleen een voertuig mag hebben gedreven op zonne-energie, bedenken jonge ingenieurs van over de hele wereld mee aan nieuwe technieken. Hoe kunnen auto’s duurzamer en efficiënter worden en toch betaalbaar? Deze technieken zijn buiten de wedstrijd om ook een eyeopener in het onderzoek naar duurzame energie. In principe draagt Delft zelf meer bij aan de World Solar Challenge dan andersom. Niet alleen naar de innovaties van Delft, maar ook naar de andere deelnemende team in de WCS. De wedstrijd geeft de TU Delft alleen een hoger aanzien dankzij de behaalde resultaten met hun Nuna7.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies